Vraag een offerte aan

Wat is een kerstpakket?

Een kerstpakket is een presentje dat werkgevers voor de kerst aan hun personeel geven. Het is een bedankje aan het personeel dat zich het hele jaar inzet voor hun baas. Tegelijkertijd is een kerstpakket een mooie manier om het personeel fijne feestdagen te wensen. In Nederland is het geven van een kerstpakket al jaren een traditie. Ook in Engeland wordt een “Christmas hamper” gegeven.

Waaruit bestaat een kerstpakket?

Een kerstpakket is meestal een samengesteld pakket. Het is een doos, mand of tas met cadeautjes. Tegenwoordig zitten de cadeautjes ook vaak in een koffer of een ander product dat na het uitpakken bewaard kan worden. De cadeautjes zijn vaak levensmiddelen en een wat groter geschenk dat niet te consumeren is (zoals de koffer). Soms mogen medewerkers zelf hun kerstcadeau uitkiezen en weer in andere gevallen krijgt het personeel een cadeaubon, een diner of een uitje cadeau. Maar het samengesteld pakket komt toch het vaakst voor. Tegenwoordig en vooral met de opkomst van de online markt zijn de mogelijkheden om een kerstpakket samen te stellen enorm. Hier komen wij later op terug.

Wel of geen kerstpakket?

In 2013 bleek het al; ondernemers gaven minder kerstpakketten aan hun personeel dan voorgaande jaren. De crisis kreeg hiervan de schuld. Ook waren de kerstpakketten die wel nog gegeven werden kleiner dan eerder. Kenners en experts adviseren werkgevers echter om wél een kerstpakket te geven. Het personeel voelt zich dan gewaardeerd en zal zich meer inzetten voor de onderneming. Voor de medewerker is de relatie met werkgever namelijk ook sociaal en niet alleen zakelijk. Het is dus zeker aan te raden om voor kerstpakketten te gaan!

Traditie van kerstpakketten

De traditie van het geven van kerstpakketten komt al uit het begin van de 19e eeuw. In het begin van de 19e eeuw was het in de winter nog niet zo makkelijk als nu om voedsel te bewaren. Voor de kerst kwam de bevolking langs bij de boer om hem een vrolijk kerstfeest te wensen. Deze mensen werden dan eten en drinken aangeboden. Vroeger woonde het personeel in bij de boer en het personeel mocht met tweede kerstdag naar huis. Het personeel kreeg dan een mand met voedsel mee om samen met de eigen familie op te eten. Hier is de traditie van kerstpakketten geboren die wij vandaag nog steeds kennen. Van de boeren namen de ambachtslieden dezelfde traditie over en later ook bedrijven en organisaties.

Kerstpakketten in de 21e eeuw

Tegenwoordig worden de meeste kerstpakketten samengesteld door externe bedrijven. Deze bedrijven maken bijvoorbeeld thema-pakketten waarbij één thema centraal staat, zoals de kleur groen, een bepaalde sport of bepaalde voeding. Ook mogen veel werknemers zelf hun kerstpakket uitkiezen of samenstellen. Een andere stijger aan populariteit zijn biologische kerstpakketten of kerstpakketten die goede doelen ondersteunen.

Soorten kerstpakketten

Hierboven hebben wij al enkele soorten kerstpakketten aangehaald, hier gaan wij er dieper op in. Om te beginnen zijn er bijvoorbeeld kerstpakketten speciaal voor mannen of voor vrouwen. Kerstpakketten voor mannen zijn vaak een bierpakket of een sportpakket. Uiteraard zijn er ook pakketten die typisch voor vrouwen zijn. Hierbij kunt u denken aan cupcakes of pakketten met wellnessproducten. In onze categorie wellnesspakketten kunt u meer lezen over wellnesspakketten. Ook wijnpakketten zijn populair maar daarover volgt meer in de categorie wijnpakketten.

* Meer weten over belasting en kerstpakketten? Bezoek dan het portaal voor informatie over kerstpakketten : www.kerstpakketten.info

Meer over Kerstpakketten
Horloge als cadeau Eigen kerstpakket samenstellen Koffie geven aan een echte koffieleut! Origineel kerstpakket