Vraag een offerte aan

Wat is parfum?

Parfum is een mix van verschillende geurstoffen in een oplosmiddel (meestal alcohol). Om te zorgen dat de geurstoffen niet verdampen wanneer de parfum op de huid gespoten wordt bevat parfum ook fixatiestoffen. Verder bevat parfum nog kleurstoffen om de parfum een bepaalde kleur te geven. Wij kennen parfum natuurlijk het beste als een vloeistof in een flesje die we opspuiten om lekker te ruiken. Het is een ideaal kado om te geven. Weet echter wat je geeft en let op de verschillen. Op Cadeauwerkplaats.nl gaan we verder dan ook niet in op de bestanddelen (chemicaliën) van parfum, maar mocht u hier nou meer over willen weten neem dan even contact met ons op.

Geurfamilies (classificatie)

Wanneer u een parfum cadeau gaat geven, en u heeft deze mogelijkheid, bekijk dan eens de huidige parfumcollectie van de persoon. Bekijk tot welke geurfamilie de geuren in de collectie behoren. U weet dan van welke geurfamilie de persoon houdt. Het advies is dan ook om een parfum uit diezelfde familie cadeau te geven. De geurfamilies zijn de classificaties van parfums. Het zijn bepaalde groepen, geclassificeerd op basis van hun soort geur. De zevenhoofdgroepen zijn:

 • Citrusachtig (Hesperidée);
 • Bloemachtig (Florale);
 • Fantasiegeur1 (Fougère);
 • Fantasiegeur2 (Chypre);
 • Houtachtig (Boisée);
 • Oosters of oeriental (Ambrée);
 • Leer (Cuir).

Ook de seizoenen van invloed op de parfumkeuze. In de winter dragen we meestal zwaardere oosterse geuren terwijl we in de zomer kiezen voor lichtere frisse geuren.

De parfumnoten

We weten nu wat voor 'soorten' parfum er bestaan, maar ook bepalend voor de parfumgeur zijn de parfumnoten. Klassieke parfums bestaan uit verschillende bestanddelen, sommigen die lang op de huid blijven zitten en anderen die sneller vervliegen. Dit zijn de topnoten, de hartnoten en de basisnoten.

 • Topnoten (hoofdnoten) ruikt u het beste direct na het opspuiten van de parfum. Ze zorgen voor de eerste indruk van de parfum en dit zijn de geuren die u ruikt als u een parfum gaat kopen. Na ongeveer 10 minuten zijn deze geuren verdwenen.
 • Hartnoten (middennoten) ruikt u na deze 10 minuten wanneer de topnoten grotendeels verdwenen zijn.
 • Basisnoten (grondnoten) zijn de geuren die als laatste overblijven 1 of 2 uur na het opspuiten van de parfum. Basisnoten kunnen nog uren daarna geur afgeven.
   

Groepen van parfum

Niet iedere parfum is even sterk. Hoe meer geurbestanddelen, hoe sterker de parfum. Op basis van het aantal geurbestanddelen is parfum te verdelen in vier groepen:

 1. Parfum (tot 40% geurbestanddelen);
 2. Eau de parfum (10-20% geurbestanddelen);
 3. Eau de toilette (5-10% geurbestanddelen);
 4. Eau de cologne (2-3% geurbestanddelen).

Hoe meer geurbestanddelen de parfum bevat, hoe duurder het geurtje is.

De prijs van parfum

De prijs van een parfum kan heel erg verschillend zijn is sterk afhankelijk van het merk. Ook is het verstandig om te letten op aanbiedingen, dit kan soms tot wel 75% schelen! Cadeauwerkplaats.nl weet welke leveranciers voordelige prijzen bieden en wij willen u hier mee helpen. Natuurlijk zijn er ook extreem dure parfums. Omdat wij ervan uitgaan dat de Nederlandse markt voor deze dure parfums erg klein zijn, verhandelen wij deze niet, maar het is misschien wel leuk om hier een paar van de duurste parfums ter wereld te noemen:

 1. Clive Christian, $215.000,- per fles;
 2. Clive Christian No 1, $2150 dollar per flesje;
 3. Caron's Poivre, $2000,- per fles;

Benieuwd naar meer tips voor het kopen van een parfum? Lees deze aanschaf tips en je weet altijd waar je op moet letten bij het kopen van een parfum.

Meer over Parfum
Parfum als cadeau Origineel kerstpakket Kerstpakketten informatie Horloge als cadeau